Входна площадка – кофраж, арматура, изливане на бетон

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Днес 16-ти дек 2017, започнах подготовката за изливане на колоните на входната плошщадка, за целта трябваше да направя 30 сантимертови оформления на мястото където ще се пъхнат колоните.
Колоните са с височина 184 сантимера, общата височина на площатката е 2 метра под кота 0.
Оставих 16 сантиметра за самата площатка, като вероятно, на нея ще имаме 4 сантиметра изолация, 4 сантиметра замазка.
1. изрязах от бандовете 8 плоскости по 30 сантиметра широки и 184 сантимерта дълги, сковах ги в шахматен порядък. Получи се кофраж за колoна като вътрешните размери са 26 на 26 сантиметра.

2. поставих и нивелирах кофражите в дупките и ги затрупах с пръст, кофража няма да се вади, за да избегна окрепването на кофража, което ще доведе до изкопаването на по големи дупки.

2. изрових от мазата в купчината с остатъчна арматура, 8 пръта, 4 бяха 12 мм, 4 бяха 14 мм, намерих и квадрати, не знма как се наричат, по 25 на 25 сантиметра, наместих прътите и квадратите и на вързах 3 телени заготовки за разпънки, 3 жила от арматурна тел 0.8 мм.

3. Обадих се на комшията, да питам дали мога да купя земновлажен бетон в неделя, той каза че освен че може да се купи и той може да ми го докара, след 1 час, бетона беше при мен, 400 литра, земновлажен, цена: 72 лв с транспорт(40 лв включен).

Излях 3 кофи вода въхру купчината с бетон и започнах да ги мъкна и бавно да г насипвам в колонния кофраж.
След около 2 часа всичко беше готово.
Не съм използвал вибратор, просто на всяка 3 кофа, е една пръчка, разбутвах бетона около прътите.
Сега ще изчакаме да застине и не ги натоварим с тухли, за да може да сляга до пролетта.
Напролет, ще направя кофража на самата площатка и ще я излея.
Площатката ще бъде захваната за самата къща чрез композитна арматура и през буферна лента от 8 сантиметра твърда топлоизолация, за да не дърпа топлина от къщата.

След като колоните презимуваха, се захванах с самата плоча, сковах кофраж от бандове и дъски, купих арматура и я вплетох в плочата, под арматурата поставих фиксатори за арматура, които повдигнаха арматурата на 2.5 сантиметра.
От въррешната страна на кофража опънах найлон, за да не се дърпа водата от кофража и за да не изтича водата.

След изчисляването на необходимото количество, поръчах да ми се докара земновлажен бетон марка 25.
Разбърквам малко бетон, примерно около 3-4 кофи, направо наливам водата в купчината бетон и разбърквам с лопата. За около 2-3 часа, успях сам да го залея и изравня.

След като бетона застина, след около 2 часа, напълних самата кофражна вана с вода.

В това състояние бетона трябва да стои 28 календарни дена, преди да се премахне, кофража на хоризонталната плоча. Кофража отстрани, който е вертикален, го премахнах още на другия ден.

Leave a Reply

Back to Top